24 Ocak 2008 Perşembe

KÖBETE


Bu tarifi mutlaka yapmam lazımdı.Bir gelenek gibi birşey. Tatar yemeklerinden hepsini bilip kızıma da aktarmam lazım. Bu da bir tatar yemeği.Daha doğrusu börek.Çünki Kırım Tatar mutfağı hamur işi ağırlıklıdır.Çoğu yemek olarak sayılır. İçine farklı malzemeler yaparak da hazırlanabilir.
Ama fotoğraf makinesinin modu yanlış ayarda kaldığı için resimler istediğim gibi net değil.Bir dahaki sefere yaptığımda bunları silip netleri koyacağım.

Malzemeler:

7 kepçe un(ben kepçe ile almak daha kolay olduğundan öyle kullanırım)
1 yumurta
50 ml sıvıyağ
150 gr margarin
2 kaşık yoğurt
1 bardak ılık su
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı kadar uz

içi için:,
Tavuk eti(ben 6 baget kullandım,2 göğüs de olabilirdi)
1 bardak pirinç
karabiber
pulbiber

Yapılışı:
Önce margarin tavada eritilir.
Tavuklar düdüklüde haşlanır.
Pirinç ıslatılır.

Un bir kaba alınır.Kabartma tozu konur.Ortası açılır.İçine yumurta,yoğurt,2 kaşık sıvıyağ konur.(Kalan yağ margarine eklenir) Yedirilir.Su da yavaşça eklenir. Hamur malzemeleri alınca kaptan alınır. Hamuru açacağınız yerde yoğurmaya devam edilir. Çok yumuşak bir hamur olamayacak. En az 10 dk yoğrulur.Tüm malzemeler iyice karıştıkan sonra hamur biri çokk az daha büyük ,2 parçaya ayrılır. Ayrılan büyük parça, 12-13 küçük parçaya ayrılır. Ceviz büyüklüğü kadar. Bu aşamada bir tabak hazırlayın. Şimdi her küçük parça kahve tabağı kadar açılır. Aralarına eritilmiş margarin sürülür. Ama en üsttekine sürülmez.Tabak buzdolabına konur,iyicee soğuması gerek.

Diğer hamur da 11 parçaya ayrılır. Aynı şekilde yapılır dolabana konur.

*Burda bir püf noktası.Hamurlar konurken 8. hamurdan itibaren hafifçe bastırıp.Parmaklarınızla çukurlar açarsanız daha güzel yağı emer.

Onlar soğurken içini yapalım.

Pirinç iyice yıkanır. Tavuğun haşlama suyundan 1,5 bardaktan biraz fazla pirinçleri haşla. Tavuk etlerini didip kat.Sonra da baharatları. Şimdi bu pilav hem dinlenecek,hem ılınacak.

Hamurlar soğuduktan sonra daha çok parçalı olanı alınır.Tepsimizden biraz daha büyük açılır.Yani hamur kenarlardan sarkacak.İç malzemesi konur.Daha sonra diğer hamur açılır. Üzerine konur.Ama bu sefer tam tepsi kadar.Kenarları kıvrılır.Üzerine biraz fırça ile margarin sürülür. 220 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.

afiyet olsunn...

Aynı hamura farklı içler :

tavuk suyuna küp patatesler haşlanır.Baharatlanır. Tavuk eti eklenir.

Aynı şekilde etli pilav yapılabilir.

3 yorum:

Emine dedi ki...

Sümeyyyeee ellerinee sağlık tatarişkommmm ne güzell olmuşlarrr öyleeee süper süperrr

Emineee (Kurabiyemmm)

İlker Ergin dedi ki...

merhaba,blogunuza tesadüfen rastladım.herşey çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Börekte nefis görünüyor.Bizim Arnavut böreğine çok benziyor.Bende bloguma eklemiştim bizim böreği.Tekrar ellerinize sağlık.Sevgiyle kalın...

SÜMEYYE.. dedi ki...

ayyy valla yeni gördüm yorumları daha:D çok teşekkürlerr...

eminee çok sağol canusuuu

teşekürler ilker hanımm;)